Bibliografia / Webgrafia

És molt important respectar les convencions sobre com es donen les referencies a tots els documents que consultem. Des del primer moment anirem recollint aquí la bibliografia i la webgrafia consultada

Instruccions de la guia del TR de l’institut (de moment treballarem amb aquestes instruccions bàsiques. Ja aniran surgint alguns casos dubtosos i els resoldrem)

Llibres

COGNOMS, Nom o nom de l’entitat responsable(any). Títol (en cursiva). Editorial. Lloc de publicació.

 • CRDOQ Priorat. (2011) Priorat, Denominació d’Origen Qualificada. Torroja del Priorat
 • LORENZO, Pedro, et al. (1999). Drogodependencias: Farmacología, Patología, Psicología y Legislación. Editorial Médica. Madrid
 • TERMCAT, Centre de Terminologia. Societat de la información: noves tecnologies i Internet: diccionari terminològic. (2000). Barcelona.

Segons les instruccione del CRAI de la UB)

 • Cognoms, nom, o bé nom de l’entitat responsable. Títol (en cursiva). Altres responsables: traductor, editor, etc. (opcional). Edició. Lloc de publicació: editorial, any. Extensió del llibre (opcional). Col·lecció (opcional). Notes (opcional). Número ISBN.
 • Exemples
  • SCHÄFER, Fritz Peter (ed). Dye lasers. 3rd enl. and rev. ed. Berlin: Springer, 1990. 244 p. Topics in applied physics; 1. ISBN 3-540-51558-5.
  • LORENZO, Pedro, et al. Drogodependencias: Farmacología, Patología, Psicología y Legislación. Madrid: Editorial Médica Panamericana, 1999. ISBN 84-7903-452-1.
  • Societat de la informació: noves tecnologies i Internet: diccionari terminològic. Barcelona: Termcat, Centre de Terminologia, 2000. ISBN 84-393-5228-X.

Hi ha petites diferències entre les dues. Agafeu una i apliqueu-la de forma coherent.

Publicacions, revistes, articles de revista

Cognoms, Nom o nom de l’entitat responsable. (Any).Títol publicació. Editorial. Lloc publicació

 • Òmnium Cultural. (2006).Escola Catalana. núm. 435. Òmnium. Àrea d’Educació i Formació. Barcelona

Cognoms, Nom o nom de l’entitat responsable de l’article. (Any). “Títol de l’article”. Inclòs a Títol de la revista (en cursiva), número X, pàg. X. Lloc de   publicació

 • MOLIST, Mercè. (2006). “La blocosfera catalana”. Coneixement i Societat . núm. 10, p. 28-55. Barcelona

Textos electrònics, bases de dades i programes informàtics

(a vegades ja ens diu com citar la webgrafia. Un exemple:

Cómo citar este artículo:
Ruiza, M., Fernández, T. y Tamaro, E. (2004). Biografia de Tirteo. En Biografías y Vidas. La enciclopedia biográfica en línea. Barcelona (España). Recuperado de https://www.biografiasyvidas.com/biografia/t/tirteo.htm el 10 de junio de 2020.

Segons el guió de l’institut:

Just després del títol, s’escriu l’expressió [en línia] entre claudàtors i, al final de la referència, s’indica l’adreça d’Internet (entre angles < >) i la informació de la data de consulta (Consulta: dia, mes, any), escrita entre claudàtors.

(podem comparar amb el CRAI de la UB)

Casuística:

Imatges, fotografies o dibuixos

 • 1a opció: acompanyades d’un peu de fotografia descriptiu amb la procedència (Font: “imatge de l’autor”/ web / altres)  i la data. Lletra més petita.
???????????????????????????????Arc de Barà, al mig de la N-340. Font: imatge de l’autor (13-07-2014)
arc de Barà - peu d'imatge webArc de Barà, al mig de la N-340. Font: http://rinconesblognitos.blogspot.com.es (29-01-2015)
 • 2a opció: la image porta un peu amb numeració i breu descripció, i a les fonts d’informació hi ha un índex d’imatges amb la numeració, la descripció sencera la procedència i la data
  • Si són imatges, fotografies o dibuixos propis es consignaran com “imatge de l’autor/a”, data i, si escau, alguna explicació d’on s’ha realitzat.
  • adreça web de procedència i data de consulta

4.1.6.1 Citacions dins del text

Dins el text, les citacions s’introdueixen amb autor i any, de manera que quedi clar d’on prové aquella idea o dada. A l’apartat de bibliografia es posa la referència completa per tal que el lector pugui trobar el treball citat.

Segueix el format següent:

• Quan el treball és d’un sol autor, se cita l’autor i l’any:  (Smith, 1965)
• Quan són dos autors, els dos autors i l’any:  (Smith i Wenson, 1987) o (Smith & Wenson, 1987)
• Quan són més de dos autors, se cita només el primer i s’afegeix et al. (= et alii, “i altres” en llatí): (Smith et al., 1972)

Procura introduir les cites de manera natural dins el text, seguint el redactat, no acumulades al final de les frases. Fixa’t que segons el redactat, en parèntesi s’hi posa l’autor i l’any, o només l’any:

Tal com proposa Allen (1997), …
…tenen una edat corresponent a 25 ka BP (Lowe & Walker, 1997).
que segons Chorley et al. (1984), …
Willis & Bennett (1994) consideren que….

Si se cita textualment, es posa la pàgina.

Williams afirma que “en comparar els desordres de la personalitat s’ha de tenir en compte l’edat del pacient” (Williams,1995, p. 45)

4.1.6.2 Citacions en l’apartat de bibliografia

 S’han d’incloure les referències bibliogràfiques completes per tal que el lector pugui trobar el treball citat. Algunes recomanacions generals són:

• Utilitza el terme Bibliografia com a títol si només has consultat material en suport paper bé siguin llibres, revistes o mapes.

• Utilitza el títol, Referències o Fonts d’informació si has consultat, a més, altres fonts d’informació. En aquest cas, especifica el suport en què es troben.

• Les referències han de ser completes: autor, any, títol, revista o llibre i pàgines. Posa el nom de la revista complet, sense abreujar.

• Ordena les referències alfabèticament pel primer autor. Quan citis diversos treballs d’un mateix autor, s’ordenen cronològicament, primer els treballs que signa sol, ordenats de més antic a més modern, i després els que té amb altres autors, ordenats alfabèticament pel segon autor, i cronològicament, si es repeteixen els autors.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s